Startsida | Varför Korv? | Bloglovin' | Twitter | Facebook | Bloggdesign

Teckenspråkiga barn i en hörande värld.

Skrivet 2015-05-22 klockan 18:59:22
Jolie och Varya går på en teckenspråkig förskola för koda (kids of deaf adults), CI, hörselskadade och döva barn. I våras drällde det in en stor grupp hörande 1 åringar från hörande familjer som inte använder teckenspråk överhuvudtaget pga platsbrist. De sattes in på den teckenspråkiga förskolan. Och tog plats. Pedagogerna blev fler, de tecknar inte alls utan talar bara. Grupperna som varit små och sammansvetsade blev uppdelade mer och mer. 

Små 1 åringar som varken kan teckna, tala, knappt gå och kryper gråtandes omkring har tagit massor av plats. Jolies fröknar har inte ens märkt att hon inte använder hörapparater längre. De tecknar knappt alls. Pedagogerna är blandade hörande, hörselskadade och döva men det ska pratas. Jolie och Varya tecknar mindre. 

Jag kom till de dövas och hörselskadades 'värld' när jag var 15 år. Jag togs emot med öppna armar, jag var inte konstig eller annorlunda för att jag hade hörapparater. Jag var en av dem och att ha fått lära mig teckenspråket har varit en stor tillgång. Jag vill att Jolie ska få det på en gång. Vara en del av den teckenspråkiga världen. Jag kan inte ensam här hemma ha det ansvaret för här är det talande språket vårat huvudspråk. I en teckenspråkig miljö med alla möjliga varianter av hörsel och ickehörsel finns ett gemensamt språk; teckenspråket. 

Nu för några veckor sen, fick vi veta att de hörande (koda), hörselskadade och CI barnen ska fasas in på en ny förskola utanför stan. Min första tanke var "Vad bra att de får en ny förskola som ligger jäms med marken så de rullstolsburna/funktionshindrade barnen/föräldrarna/anhöriga lätt kan ta sig in och ut utan hiss! Vad bra med ett kapprum i anslutning till lokalerna! Stor och fin utemiljö! Vad bra att de får en egen förskola så de slipper alla hörande icke teckenspråkiga barn som tar plats!" 
(Jolie och Varya DELAR hylla i kapprummet liksom, gissa hur ofta allt ramlar ner?) 
Men. Nu visade det sig att det är en hörande förskola med hörande pedagoger och barn. De här barnen (två avdelningar) som inte är döva ska med hörande teckenspråkiga pedagoger flytta efter sommarlovet till den nya förskolan. Tanken är att barnen och pedagogerna från vår förskola ska lära de nya pedagogerna och barnen teckenspråk?! Om teckenspråket nästan försvinner pga de här hörande barnen som kommit till en teckenspråkig miljö 'tar bort' teckenspråket så kommer denna flytt innebära hejdå teckenspråk. När man inte använder teckenspråk eller BEHÖVER det så är det lätt att strunta i det, hur kul det än är att lära sig! Mina barns rätt att få lära sig och umgås med teckenspråkiga barn och vuxna bara *poff* kommer försvinna. 

Jag vet några hörselskadade föräldrar med kodabarn som har valt att inte flytta med barnen, utan de söker förskolor närmre hemmet. Bla Jolies bästa vän kommer inte följa med i flytten. Den nya förskolan ligger en bit utanför stan och det blir problem för många pga har ofta fler barn som antingen går i den teckenspråkiga skolan där den nuvarande förskolan ligger eller i skolor nära hemmet. En del bor i andra kommuner som inte beviljar taxi osv pga förskolan är ej obligatorisk som skolan med sin skolplikt. 

Det är ett jävla krångel. Att höra och tala är normen. Kan man inte höra eller tala så kallas man fula saker, blir dumförklarad, är jobbig och en utomstående tvingas anpassa sig. I en teckenspråkig miljö förstår alla varandra. Jolie är även väldigt sen i talet. Att hon kan teckna och får använda det på förskolan hjälper oss enormt här hemma då vi kan förstå mer än att hon bara skriker. Jag vill verkligen inte flytta på barnen nu när jag förstår hur språket kommer tas ifrån dem. Mest Jolie som behöver det. Om hennes hörsel, liksom min, försämras så vill jag ju självklart att både hon och vi ska få all hjälp vi kan för att vi ska kunna kommunicera med henne. 

Och anledningen till att de vill ha en ny förskola åt barnen är för att de tycker att det inte kommer tillräckligt med barn som behöver tecken och för att slingorna i lokalerna inte fungerar som det ska?! .. 

Här är ett reportage i tidningen från igår: http://na.se/nyheter/orebro/1.2985106-foraldrar-rasar-over-flytten-av-forskola 

Skriv gärna under på protestlistan: http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=10011#.VV5PQa_SvH4.facebook
Lämnade Korvar
Postat av: Patruska

Skrivet 2015-05-22 Klockan 21:57:07
självklart skriver vi under hela lilla familjen

Svar: Tack!
KalsongMorsan


Innan du kommenterar

Inga skitkorvar publiceras, de spolas bort med det samma!
Bli en korvföljare du med:
bloglovin

Namn:

Email: (visas ej)

Blogg:

Din Korv:

Ska du lämna fler korvar? Bocka i rutan!
Trackback
RSS 2.0