Startsida | Varför Korv? | Bloglovin' | Twitter | Facebook | Bloggdesign

När en känner sig maktlös..

Skrivet 2015-05-26 klockan 02:29:21
Återigen, tusen tack för alla namn på protestlistan! 

Jag vet inte var jag ska börja..Jag har så mycket jag vill få er att förstå. 

I helgen fick jag kontakt med en reporter från Metro som lyssnade och tyckte flytten av förskolan lät intressant. Det är väldigt, tro mig, väldigt svårt att få en hörande utan erfarenhet av hörselskador, dövhet och teckenspråk att förstå vad som händer. Vi pratade och hon ville förstå. Det kändes bra. Nu hade hon tagit kontakt med förskolechefen för den här artikeln, förskolechefen är en hörande person och som är väldigt bra på att prata så det låter bra. 

Hörande personer är en större grupp med mer makt än den döva/hsk. Hörande personer tar tolkningsföreträde om vad som är bäst för oss hörselskadade och döva. Ingen lyssnar på de döva. Jag står med en fot i båda världarna, för jag tillhör ingen av dem. Jag kan aldrig tala för de döva, men jag vet att ett eget språk är så viktigt! 

Trevägs kommunikation med teckenspråk. 


Vi avslutade samtalet med att hon drog sig ur pga osäkerhet för vad förskolechefen sagt. Det är bara fokus på de nya lokalerna och slingan. Men slingan har aldrig fungerat som den ska och som Johanna sa, den tekniska utvecklingen går framåt hela tiden. Varför ska våra hjälpmedel gå bakåt? Jag personligen säger, skit i slingan och teckna istället. Språket och tryggheten med likasinnade plus skolan som de ska börja på ligger tvärs över skolgården, är viktigast. Men iaf så fick förskolechefen den här reportern att tveka och dra sig ur. Jag förstår det, för hon är inte insatt..Jag har tålamod, tro mig. När jag vet att något är viktigt så ber jag, snälla lyssna. Jag förklarar gärna så du till slut förstår. 

Efter samtalet idag blev jag ledsen och kände mig helt maktlös. Var ska vi vända oss? Hur ska vi få de hörande att förstå vad de förstör med att blanda våra teckenspråkiga barn med hörande som har noll anknytning? 
Den nya förskolan är inte byggd för våra barn. Den byggdes för att kommunen såg att området växer och de behöver ytterligare en förskola för barnen där. Våra barn behöver teckenspråkig personal, kompisar och en egen trygg plats. Hörande barn kan välja och vraka. Vi har EN anpassad förskola. EN! Våra teckenspråkiga barn kommer få anpassa sig efter de hörande barnen, precis som det ser ut i samhället. Våra teckenspråkiga barn träffar hörande folk överallt. Varje dag. 

Den här nya förskolan kommer aldrig ha teckenspråk som ett naturligt språk som våra barn har idag. ..

Nu har jag tagit kontakt med en kommunpolitiker om min oro, mina synpunkter och försökt få hen att lyssna. Den här kommunpolitikern är alltså av högsta rang, men vet inte vad hen håller på med?! Jag får till svar kort och gott att vi är inbjudna till mötet (?) det datumet den tiden, för att få klarhet att förstå. Men jag svarade såhär; Jag hoppas det syns vad som står, jag har klippt ur texten pga namn och hens mailadress. 

Vi var på ett informationsmöte den 22/4 där förskolechefen säger tydligt att våra barn kommer INTE blandas med de hörande för att främja teckenspråket. I den här artikeln säger hon helt tvärtom: http://www.orebro.se/39928.html 
De nuvarande hörande barnen på förskolan använder stödtecken och lär sig för skojs skull. För våra döva och hörselskadade är det ett språk som används för att kommunicera, inte för det är kul eller sånt. De hörande nuvarande barnen har inte sökt till en teckenspråkig förskola. Och det kommer aldrig bli det. 

Här är en jättebra video, titta på den så kommer du förstå en del. Den är väldigt ögonöppnande, verkligen värd tiden på ca 1 timma; https://vimeo.com/118001701 

För våra barns rätt till teckenspråket. Jag tänker inte ge mig. 


Lämnade Korvar
Postat av: Anonym

Skrivet 2015-06-08 Klockan 02:46:21
Hej


Innan du kommenterar

Inga skitkorvar publiceras, de spolas bort med det samma!
Bli en korvföljare du med:
bloglovin

Namn:

Email: (visas ej)

Blogg:

Din Korv:

Ska du lämna fler korvar? Bocka i rutan!
Trackback
RSS 2.0