Startsida | Varför Korv? | Bloglovin' | Twitter | Facebook | Bloggdesign

Grupptillhörighet.

Skrivet 2015-05-29 klockan 09:09:59
De flesta människor kan välja vad de vill vara. En döv eller hörselskadad person kan inte välja att den ska vara döv eller hörselskadad. En hörande person kan vilja lära sig teckenspråk. Förr i tiden försökte, eller lyckades, hörande personer tvinga döva att prata och höra (läsa på läppar). 

Vi alla vill vara en del av den gruppen vi känner oss hemma i, där vi har en identitet. Trygghet och samma språk. Oavsett vem du är så har alla en grupp de tillhör. För de döva är det dövkompetensen, teckenspråket och hela dövkulturen. 

För mig är det ofattbart att hörande personer som inte har kunskap om vad teckenspråket och grupptillhörigheten betyder för den här lilla gruppen som ingen lyssnar på, kan bestämma och göra vad de tycker blir bra utan att ens ha diskuterat med en enda döv eller hörselskadad..

Örebro kommun har bekräftat att gamla förskolan kommer ta in hörande verksamhet i sina lokaler. Och våran nya förskola som barnen är på väg att flyttas till ska bli en helt annan verksamhet än vad den är idag; teckenspråkig. Förskolechefen har ljugit oss alla rakt upp i ansiktet, först skulle våra barn och pedagoger vara en egen avdelning. Nu ska de blandas runt med de hörande barnen för oändliga språkmöjligheter (hennes egna ord). Ingen vuxen människa kan tvingas lära sig teckenspråk på intensivkurs, man måste VILJA lära sig. 

Hon vet precis hur hon ska sjunga vackra ord och förtrolla hörande personer med hur bra detta blir. Ingen av oss föräldrar kan förstå hur hon tänker och det är våra barn det handlar om. Hon bara bryr sig om det ytliga (fina lokaler, fint, fint!) Inte en enda person på kommunen, ingen politiker eller någon annan kan svara på något vi frågar. Alla hänvisar till våran förskolechef. Det är konstigt hur någon som jobbat i teckenspråksmiljö i FYRA år inte förstår hur viktig sammanhållningen i den här minoritetsgruppen är. Vi har tillräckligt med besvär i samhället som det är, så nu ska våra barn få det redan i förskoleålder. Anpassa sig efter den hörande kulturen. Som finns överallt. 

Våra barn vill inte ha fler (hörande) kompisar att leka med, det finns ändå tillräckligt överallt. Vi vill inte ha en hörande verksamhet eller att våran teckenspråkiga förskola ska se ut som alla andra förskolor med för stora grupper och ingen tid att se varje individ. Vi ville att Jolie skulle få kompisar och teckenspråk från början, just för jag har egna erfarenheter hur det är att vara ensam hörselskadad i hörande klass. 

kämparglöden jag ser hos andra föräldrar, wow! Vi stöttar och tröstar tillsammans. 
Förskolechefen har bråkat med fel föräldrar. Och ingen tar min dotters rätt ifrån henne att få vara med andra hörselskadade och döva barn. 

Lämnade Korvar

Innan du kommenterar

Inga skitkorvar publiceras, de spolas bort med det samma!
Bli en korvföljare du med:
bloglovin

Namn:

Email: (visas ej)

Blogg:

Din Korv:

Ska du lämna fler korvar? Bocka i rutan!
Trackback
RSS 2.0