Startsida | Varför Korv? | Bloglovin' | Twitter | Facebook | Bloggdesign

Grupptillhörighet.

Skrivet 2015-05-29 klockan 09:09:59
De flesta människor kan välja vad de vill vara. En döv eller hörselskadad person kan inte välja att den ska vara döv eller hörselskadad. En hörande person kan vilja lära sig teckenspråk. Förr i tiden försökte, eller lyckades, hörande personer tvinga döva att prata och höra (läsa på läppar). 

Vi alla vill vara en del av den gruppen vi känner oss hemma i, där vi har en identitet. Trygghet och samma språk. Oavsett vem du är så har alla en grupp de tillhör. För de döva är det dövkompetensen, teckenspråket och hela dövkulturen. 

För mig är det ofattbart att hörande personer som inte har kunskap om vad teckenspråket och grupptillhörigheten betyder för den här lilla gruppen som ingen lyssnar på, kan bestämma och göra vad de tycker blir bra utan att ens ha diskuterat med en enda döv eller hörselskadad..

Örebro kommun har bekräftat att gamla förskolan kommer ta in hörande verksamhet i sina lokaler. Och våran nya förskola som barnen är på väg att flyttas till ska bli en helt annan verksamhet än vad den är idag; teckenspråkig. Förskolechefen har ljugit oss alla rakt upp i ansiktet, först skulle våra barn och pedagoger vara en egen avdelning. Nu ska de blandas runt med de hörande barnen för oändliga språkmöjligheter (hennes egna ord). Ingen vuxen människa kan tvingas lära sig teckenspråk på intensivkurs, man måste VILJA lära sig. 

Hon vet precis hur hon ska sjunga vackra ord och förtrolla hörande personer med hur bra detta blir. Ingen av oss föräldrar kan förstå hur hon tänker och det är våra barn det handlar om. Hon bara bryr sig om det ytliga (fina lokaler, fint, fint!) Inte en enda person på kommunen, ingen politiker eller någon annan kan svara på något vi frågar. Alla hänvisar till våran förskolechef. Det är konstigt hur någon som jobbat i teckenspråksmiljö i FYRA år inte förstår hur viktig sammanhållningen i den här minoritetsgruppen är. Vi har tillräckligt med besvär i samhället som det är, så nu ska våra barn få det redan i förskoleålder. Anpassa sig efter den hörande kulturen. Som finns överallt. 

Våra barn vill inte ha fler (hörande) kompisar att leka med, det finns ändå tillräckligt överallt. Vi vill inte ha en hörande verksamhet eller att våran teckenspråkiga förskola ska se ut som alla andra förskolor med för stora grupper och ingen tid att se varje individ. Vi ville att Jolie skulle få kompisar och teckenspråk från början, just för jag har egna erfarenheter hur det är att vara ensam hörselskadad i hörande klass. 

kämparglöden jag ser hos andra föräldrar, wow! Vi stöttar och tröstar tillsammans. 
Förskolechefen har bråkat med fel föräldrar. Och ingen tar min dotters rätt ifrån henne att få vara med andra hörselskadade och döva barn. 


När en känner sig maktlös..

Skrivet 2015-05-26 klockan 02:29:21
Återigen, tusen tack för alla namn på protestlistan! 

Jag vet inte var jag ska börja..Jag har så mycket jag vill få er att förstå. 

I helgen fick jag kontakt med en reporter från Metro som lyssnade och tyckte flytten av förskolan lät intressant. Det är väldigt, tro mig, väldigt svårt att få en hörande utan erfarenhet av hörselskador, dövhet och teckenspråk att förstå vad som händer. Vi pratade och hon ville förstå. Det kändes bra. Nu hade hon tagit kontakt med förskolechefen för den här artikeln, förskolechefen är en hörande person och som är väldigt bra på att prata så det låter bra. 

Hörande personer är en större grupp med mer makt än den döva/hsk. Hörande personer tar tolkningsföreträde om vad som är bäst för oss hörselskadade och döva. Ingen lyssnar på de döva. Jag står med en fot i båda världarna, för jag tillhör ingen av dem. Jag kan aldrig tala för de döva, men jag vet att ett eget språk är så viktigt! 

Trevägs kommunikation med teckenspråk. 


Vi avslutade samtalet med att hon drog sig ur pga osäkerhet för vad förskolechefen sagt. Det är bara fokus på de nya lokalerna och slingan. Men slingan har aldrig fungerat som den ska och som Johanna sa, den tekniska utvecklingen går framåt hela tiden. Varför ska våra hjälpmedel gå bakåt? Jag personligen säger, skit i slingan och teckna istället. Språket och tryggheten med likasinnade plus skolan som de ska börja på ligger tvärs över skolgården, är viktigast. Men iaf så fick förskolechefen den här reportern att tveka och dra sig ur. Jag förstår det, för hon är inte insatt..Jag har tålamod, tro mig. När jag vet att något är viktigt så ber jag, snälla lyssna. Jag förklarar gärna så du till slut förstår. 

Efter samtalet idag blev jag ledsen och kände mig helt maktlös. Var ska vi vända oss? Hur ska vi få de hörande att förstå vad de förstör med att blanda våra teckenspråkiga barn med hörande som har noll anknytning? 
Den nya förskolan är inte byggd för våra barn. Den byggdes för att kommunen såg att området växer och de behöver ytterligare en förskola för barnen där. Våra barn behöver teckenspråkig personal, kompisar och en egen trygg plats. Hörande barn kan välja och vraka. Vi har EN anpassad förskola. EN! Våra teckenspråkiga barn kommer få anpassa sig efter de hörande barnen, precis som det ser ut i samhället. Våra teckenspråkiga barn träffar hörande folk överallt. Varje dag. 

Den här nya förskolan kommer aldrig ha teckenspråk som ett naturligt språk som våra barn har idag. ..

Nu har jag tagit kontakt med en kommunpolitiker om min oro, mina synpunkter och försökt få hen att lyssna. Den här kommunpolitikern är alltså av högsta rang, men vet inte vad hen håller på med?! Jag får till svar kort och gott att vi är inbjudna till mötet (?) det datumet den tiden, för att få klarhet att förstå. Men jag svarade såhär; Jag hoppas det syns vad som står, jag har klippt ur texten pga namn och hens mailadress. 

Vi var på ett informationsmöte den 22/4 där förskolechefen säger tydligt att våra barn kommer INTE blandas med de hörande för att främja teckenspråket. I den här artikeln säger hon helt tvärtom: http://www.orebro.se/39928.html 
De nuvarande hörande barnen på förskolan använder stödtecken och lär sig för skojs skull. För våra döva och hörselskadade är det ett språk som används för att kommunicera, inte för det är kul eller sånt. De hörande nuvarande barnen har inte sökt till en teckenspråkig förskola. Och det kommer aldrig bli det. 

Här är en jättebra video, titta på den så kommer du förstå en del. Den är väldigt ögonöppnande, verkligen värd tiden på ca 1 timma; https://vimeo.com/118001701 

För våra barns rätt till teckenspråket. Jag tänker inte ge mig. Tack!

Skrivet 2015-05-24 klockan 02:28:31
Wow..Listan har nu 820 namn! Ni alla som skrivit på för våra barns rätt till en teckenspråkig miljö, TACK! 

Vi är en liten grupp föräldrar med olika hörselvarianter som har barn på teckenspråkig förskola, era underskrifter ger oss hopp och styrka. Tillsammans kan vi hjälpas åt med en annan lösning än att flytta barnen från sin teckenspråkiga miljö till en hörande anpassad miljö. Teckenspråket är otroligt viktigt för oss, hörseln kan försvinna oavsett om du har hörapparater eller CI. Teckenspråket har du alltid! Försvinner synen kan du teckna taktilt. 

En hörande som inte levt med nära hsk/döva eller har erfarenhet av hörselskador eller dövhet kan omöjligt förstå hur viktig förskolan med språket är. För våra barns rätt till sitt språk och anpassad förskola, skriv under om du inte gjort det! 

http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=10011#.VV5PQa_SvH4.facebook 

Dela gärna blogginlägget eller länken. Varenda röst räknas. 

Teckenspråkiga barn i en hörande värld.

Skrivet 2015-05-22 klockan 18:59:22
Jolie och Varya går på en teckenspråkig förskola för koda (kids of deaf adults), CI, hörselskadade och döva barn. I våras drällde det in en stor grupp hörande 1 åringar från hörande familjer som inte använder teckenspråk överhuvudtaget pga platsbrist. De sattes in på den teckenspråkiga förskolan. Och tog plats. Pedagogerna blev fler, de tecknar inte alls utan talar bara. Grupperna som varit små och sammansvetsade blev uppdelade mer och mer. 

Små 1 åringar som varken kan teckna, tala, knappt gå och kryper gråtandes omkring har tagit massor av plats. Jolies fröknar har inte ens märkt att hon inte använder hörapparater längre. De tecknar knappt alls. Pedagogerna är blandade hörande, hörselskadade och döva men det ska pratas. Jolie och Varya tecknar mindre. 

Jag kom till de dövas och hörselskadades 'värld' när jag var 15 år. Jag togs emot med öppna armar, jag var inte konstig eller annorlunda för att jag hade hörapparater. Jag var en av dem och att ha fått lära mig teckenspråket har varit en stor tillgång. Jag vill att Jolie ska få det på en gång. Vara en del av den teckenspråkiga världen. Jag kan inte ensam här hemma ha det ansvaret för här är det talande språket vårat huvudspråk. I en teckenspråkig miljö med alla möjliga varianter av hörsel och ickehörsel finns ett gemensamt språk; teckenspråket. 

Nu för några veckor sen, fick vi veta att de hörande (koda), hörselskadade och CI barnen ska fasas in på en ny förskola utanför stan. Min första tanke var "Vad bra att de får en ny förskola som ligger jäms med marken så de rullstolsburna/funktionshindrade barnen/föräldrarna/anhöriga lätt kan ta sig in och ut utan hiss! Vad bra med ett kapprum i anslutning till lokalerna! Stor och fin utemiljö! Vad bra att de får en egen förskola så de slipper alla hörande icke teckenspråkiga barn som tar plats!" 
(Jolie och Varya DELAR hylla i kapprummet liksom, gissa hur ofta allt ramlar ner?) 
Men. Nu visade det sig att det är en hörande förskola med hörande pedagoger och barn. De här barnen (två avdelningar) som inte är döva ska med hörande teckenspråkiga pedagoger flytta efter sommarlovet till den nya förskolan. Tanken är att barnen och pedagogerna från vår förskola ska lära de nya pedagogerna och barnen teckenspråk?! Om teckenspråket nästan försvinner pga de här hörande barnen som kommit till en teckenspråkig miljö 'tar bort' teckenspråket så kommer denna flytt innebära hejdå teckenspråk. När man inte använder teckenspråk eller BEHÖVER det så är det lätt att strunta i det, hur kul det än är att lära sig! Mina barns rätt att få lära sig och umgås med teckenspråkiga barn och vuxna bara *poff* kommer försvinna. 

Jag vet några hörselskadade föräldrar med kodabarn som har valt att inte flytta med barnen, utan de söker förskolor närmre hemmet. Bla Jolies bästa vän kommer inte följa med i flytten. Den nya förskolan ligger en bit utanför stan och det blir problem för många pga har ofta fler barn som antingen går i den teckenspråkiga skolan där den nuvarande förskolan ligger eller i skolor nära hemmet. En del bor i andra kommuner som inte beviljar taxi osv pga förskolan är ej obligatorisk som skolan med sin skolplikt. 

Det är ett jävla krångel. Att höra och tala är normen. Kan man inte höra eller tala så kallas man fula saker, blir dumförklarad, är jobbig och en utomstående tvingas anpassa sig. I en teckenspråkig miljö förstår alla varandra. Jolie är även väldigt sen i talet. Att hon kan teckna och får använda det på förskolan hjälper oss enormt här hemma då vi kan förstå mer än att hon bara skriker. Jag vill verkligen inte flytta på barnen nu när jag förstår hur språket kommer tas ifrån dem. Mest Jolie som behöver det. Om hennes hörsel, liksom min, försämras så vill jag ju självklart att både hon och vi ska få all hjälp vi kan för att vi ska kunna kommunicera med henne. 

Och anledningen till att de vill ha en ny förskola åt barnen är för att de tycker att det inte kommer tillräckligt med barn som behöver tecken och för att slingorna i lokalerna inte fungerar som det ska?! .. 

Här är ett reportage i tidningen från igår: http://na.se/nyheter/orebro/1.2985106-foraldrar-rasar-over-flytten-av-forskola 

Skriv gärna under på protestlistan: http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=10011#.VV5PQa_SvH4.facebook

Vår.

Skrivet 2015-05-02 klockan 17:41:22


Det är vååår! Äntligen :D 

Förkylningen kom som en överraskning. Jag har inte varit sjuk på jättelänge och blir så liten och ynklig. Gjorde ni något kul på Valborg? Jag längtar efter alkohol. Hoppas vi kan få till en fest snart ;) 


RSS 2.0