Startsida | Varför Korv? | Bloglovin' | Twitter | Facebook | Bloggdesign

Nytt inhandlat.

Skrivet 2014-01-23 klockan 00:33:39
En av våra punkter inför det nya året var att inte köpa nytt förrän det gamla inte går att laga/fungerar längre. Leon och Jolie delar rum och har haft varsina sängar, Leon har haft Liams gamla växasäng som alla tre barn sovit i. Spjälorna har gått sönder genom åren och vi har lagat och köpt nya. Nu gör vi oss av med den för den kostar ju att fortsätta ha ;) Jolie har haft en gammal spjälsäng som vi fick -06/07 av min mamma och den sov Marlon i en kort sväng, sen har den bara stått tills jag fattade att Jolie ville sova ensam. Den är helt slut i botten av barnens hoppande i sängen. 

Så vi struntade i att underhålla sängarna mer och köpte en våningssäng åt dem! Då får de ännu mer utrymme att leka (stöka till) på! Tobbe och Roger skruvade och bankade ihop den med alla barn nyfikna barn springandes omkring. Leon ville sova där nere men efter övertalning om att han får fisa på Jolie om natten så ville han sova uppe istället, känns bättre för oss om Jolie sover där nere ;) 
Jolie tycker det är jätteroligt med ny säng och Leon gömmer saker däruppe, typ Liams surfplatta ;) En av anledningarna till att vi köpte ny säng åt dem var för att vi skulle bli motiverade att de skulle börja sova därinne. Leon och Jolie sov nämligen i våran säng = Tobbe sover på soffan och jag med "alla" barn i sängen. 

Men..Leon sover i Marlons säng och Jolie sover fortfarande i min. Och Tobbe på soffan ;) Vi är så vana så vi glömmer bort det. Varya är precis som sina bröder, att hon ska sova med och på mamma så vi har inte ens tänkt tanken att hon ska sova någonstans själv. 

Det är bekvämt att ha dem sova nära. Och vi har ju faktiskt våran säng i vardagsrummet så det är så enkelt att bara lägga dem där man är..Och strunta i att bära dem när vi ska lägga oss. 

Om jag fick bestämma så skulle vi ha en gigantisk säng utan ben där vi alla sov tillsammans. Nu är det dags att sova för imorgon ska jag jobba igen. Första gången på två veckor. Känns konstigt och jag blev lite ledsen att tänka på att jag knappt kommer träffa mina vilddjur i helgen då jag typ kommer bo på jobbet. Mycket för att både Jolie och Marlon är jätteförkylda och har feber till och från :'( Leon också men inte lika mycket. 

Färdig!

Skrivet 2014-01-22 klockan 09:51:38


Byxorna jag visade för några inlägg sen är klaaaara!! Jolie är jättenöjd och jag med! Skulle ha stickat längre fram och bakdel så de gick högre upp på magen, men jag tjofsade mest med längd och mått. Man lär sig! 

Nu ska jag försöka få Varyas klara :) 

Hur gör ni?

Skrivet 2014-01-20 klockan 21:58:57
Det där snacket om att "du får fyrkantiga ögon om du sitter för mycket vid datorn/TVn!" ..Har det någonsin funkat på någon? Inte på mig och jag har aldrig sagt det till barnen heller.. 

Hur gör ni? :) 


Sticka och hab.

Skrivet 2014-01-17 klockan 01:16:58
Jag har varit helt ledig ett tag från jobbet nu och är det en vecka till framöver. Väldigt ovant och stressande har det känts som. Mest för att jag ska hinna med allt och orka. 

Jag har tagit mig tid att börja sticka igen. Just nu håller jag på med varsina byxor åt Jolie och Varya och sen en gigantisk sak som jag i början undrade vad tusan jag gett mig in på. Ett evighetsprojekt kändes det som! Men efter att ha suttit varje kväll framför TVn och stickat varv efter varv så börjar jag se någonting. Här är Jolies byxor, en liten förhandstitt på vad som komma skall. Jolie är på bild nr 1 och Varya på bild nr 2 i samma byxa. Jag höll ju på att bli tokig över den där förbaskade grenen men så gjorde jag en försöksgren som jag tror blir bra. Detta är mest en prototyp för att se hur det blir med mått och grejer. 

Idag fick jag hembesök av en person som jobbar på habiliteringen. Eftersom Jolie är hörselskadad så kan man få hjälp och stöd därifrån. Vi pratade lite om hennes språk, förståelse, utveckling och hur det går på förskolan, med teckenspråk och hörapparater. Något som hänt i Jolies utveckling, och det har jag säkert nämn innan, är att hon faktiskt förstår vad man säger och att hon kommunicerar. Hon pratar och berättar hela tiden "Titta då!" vrålar hon. Och att mamma ska prata med någon annan än henne om saker hon inte förstår är oacceptabelt, då sjunger hon sina ramsor, skriker och tjatar. 

Jolie är väldigt, väldigt efter i språk och utveckling om hon jämförs med sina syskon. Men jämförs hon i att vara självgående och fatta egna beslut så är ingen av de andra barnen i närheten. Hon bestämmer själv, allt. Och hon bara gör och fixar det hon vill. Hon listar ut hur hon ska göra och gör det. 
Men det är roligt att höra henne prata, hon pratar som en amerikansk som ska prata svenska. Tänk typ Tony Irving haha :) 

Jolie har precis lärt sig att säga sitt eget namn, "Oooiii!" låter det. Ungefär samma ljud som man säger när man åker rutschkana. Men bara när hon blir tillfrågad, annars heter hon Bibbi säger hon. Jag passade även på att fråga C om det var möjligt att genom henne be att få hjälp med Marlon och förklarade hur det varit, hur det är och vilken "hjälp" vi fått från BUP. Hon skulle prata med enhetschefen på hab och berättade också att för att få hjälp och stöd behöver det inte finnas en diagnos, utan det handlar om behovet av hjälp. Helt tvärtom vad kärringen på BUP sa. 

Och pedagogerna på Leons avdelning är väl helt sanslösa. Jag har tagit tag i det här nu, har funderat hela jullovet, iakttagit Leon, de andra barnen och pedagogerna när vi varit där och kommit fram till att det är alldeles för många barn. Jag vet fortfarande inte vem som är 'hans' fröken. För den han hade från början har ju småbarnen och de andra hälsar knappt på han eller mig när vi kommer, försöker inte nå Leon eller något. De har helt förlitat sig på att de andra barnen ska få in och ta hand om han. Vill inte åka till jobbet och lämna en grupp med barn att ta hand om mitt barn. Leon är väldigt omtyckt och blir attackerad av kompisar som blir glada när han kommer men det har aldrig funnits någon vuxen som hindrat dem eller pratat med dem om att inte göra så. Leon blir så glad och lycklig men väldigt blyg och det resulterar i att han blir arg och vill inte. Och de lägger ansvaret på mig "Hur ska vi göra? Det funkar ju inte, ska vi hålla fast han?" Eh, nej. Mina barn ska aldrig, aldrig bli fasthållna på det sättet. Aldrig. En annan sak är med farfar, fast han behövde bara hålla fast Leon några gånger när jag precis börjat jobba. Leon var inte van och tyckte det var såå jobbigt..

Nu när jag är ledig håller vi på med ny inskolning, de har även ändrat så de har bara 5års grupp vissa dagar och det tycker Leon är väldigt roligt! Så nu ska han väl få en av de pedagogerna som 'sin' fröken. Är så jävla hattigt och förvirrande att leta tag på en pedagog varje gång för att se vem som har tid. Slut med det nu hoppas jag. 

Jolies avdelning och pedagoger är ju helt fantastiska! Jag känner mig trygg, Jolie vill åka till "gagis" oxh tjatar om förskolan när hon är hemma. Och Varya har vant sig att säga hejdå och blir inte längre helt förstörd :) Varje kväll, varje natt. Klia tills han somnar..När jag hör Marlon gnissla tänder vet jag att han somnat in. Är rätt påfrestande ibland, för han ger sig inte. Jag ska vara inne hos han och hjälpa han att somna. Det är enda gångerna jag får "gosa" med och vara nära han. Ikväll höll jag på att avlida. Först ville inte Jolie och Varya somna, de bara busade och höll igång. Sen bråkar Marlon och Leon, som vanligt. De där två alltså!! :@ Och Marlon ville somna in. Leon som låg på Marlons golv ska också ha mammagos och Liam som har feber ligger och ropar. Fattar inte hur Tobbe lyckas och orkar lägga dem ensamma när jag är borta på kvällarna. 

Nej, fan nu måste jag lägga mig. Är ju en dag imorgon också! Då ska jag duscha så det ryker om det för idag var "sista dagen" men jag hann inte..Sen blev det försent. Yäck! Puss och natti <3 Nattblogg.

Skrivet 2014-01-11 klockan 03:12:34
Imorgon (idag) kommer jag vara en trött mamma. Kan inte sova. Det är som vanligt med andra ord ;) 

Jag har fått såna starka impulsiva känslor de senaste veckorna, NU vill jag göra något kul! Så får jag tokspel i hjärnan när jag inte kan göra det. Så vad jag gör åt det? Spelar Candy Crush och stickar på nätterna. Fin.. 

Jag har iaf fått gjort mina stickade trasor nu. 

Den övre (flerfärgade) är större och stickad i dubbla garn. Den grönsvarta är lite mindre och stickad i bara ett garn och båda i bambu/bomull. Jag avskyr, verkligen hatar såna där snusk Wettex, yäck! Och microfiber är också äckligt för de suger, ja - men det droppar bara om dem och de är yuck i konsistensen eller vad jag ska säga. De här känns mycket fräschare och sköna att använda som trasa! Nöjd är jag. 

Nu ska jag försöka komma på hur jag ska sticka en gren i ullbyxorna jag håller på med. Och jag kan lova att jag har försökt, blivit vansinnigt tokig och svettig, repat upp, testat och blivit ännu mer frustrerad! Jag måste få bli visad för att fatta. Beskrivningarna gör mig galen..Jag kan ju inte göra som på blöjorna för det blir för stort. Annars får jag göra en framdel, en bakdel och två ben att montera ihop ;) Det löser sig men orka vänta. 

Annars rullar det på här hemma. Barnen har börjat skolan, Jolie är tillbaka på förskolan och nästa vecka börjar Leons nya inskolning. Varya går till pottan själv. Hon går genom hela lägenheten med byxorna nere vid fötterna och säger "kissa!" till pottan. Haha :) 

Jolie har blivit stor och kommunicerar bättre, visar att hon förstår vad vi säger, ger gensvar och ja, hon skriker och tjatar fortfarande haha men hon har börjat ta kroppskontakt när hon vill bli hörd. Klappar på armen och säger dens namn hon vill prata med, svarar och det känns helt fantastiskt! Varya svarar också när någon pratar med henne "ejj! Aaaaaa!" Haha så söta! 

Känns så konstigt att ha Jolie som är som hon är och tänka hur hennes storasyskon var i den åldern, stor skillnad!! Hon är så liten, pratar så annorlunda och lite. Många tror hon är mycket yngre än hon är. Hennes storasyskon var mycket större och äldre när de var i treårsåldern. 

Alla barn är ju olika men Jolie är den enda som har varit som hon är. Och hon är allas utomståendes favorit. Alla älskar henne. De fyra andra barnen har varit mer lika varandra i sättet, utvecklingen och talet. Jag ser ju det. Allt. Sen hade ju Marlon sitt och var väldigt annorlunda också, fast det såg inte andra. 

Fem fantastiska underbara små korvar. Mina hjärtan! Dec -09. När vi 'bara' hade tre barn. Marlon 3,5 år, Liam var snart 7 år och lilla Leon 1,5 år. 


Förskoletankar.

Skrivet 2014-01-07 klockan 23:46:02
Dagen till ära av Jolies födelsedag (säger man så?) så fick Jolie vara på förskolan hela eftermiddagen. Hon var väldigt känslig, det var längesen hon var där nu. Jag vet att hon älskar sina fröknar och trivs med sina kompisar och det gick bra sen. Det är en liten, liten grupp barn och många fröknar så fröknarna har tid med Jolie och det känns så tryggt. 

Men med Leon. Jag blir tokig. Hans gamla förskola är knökfull, så barn nästan ramlar ur fönster och dörrar. Helt proppfullt är det överallt här omkring. Nu vill han ju inte vara på den nya förskolan och han kan inte gå med Jolie på hennes avdelning. Suck. Vad ska man göra när man behöver barnomsorg, barnet inte vill gå på sin avdelning och det inte ens finns plats i närheten? Suck igen. Var kommer alla barn ifrån? Leon kan ju vara hemma, ja och det är bara knappt ett halvår till det handlar om men ah..Jag hatar att vi flyttade, mest för att Leon förlorade sin plats på bästa förskolan med jättebra fröknar och kompisar. Poff borta. Min hjärna tänker ju helt knasigt, varför gjorde jag så? Kan jag ju tänka nu i efterhand, just då ..vet jag fan inte hur jag tänkte. Eller jo, men med Leon. 

Efter sommaren börjar han förskoleklass och det ser han fram emot. Han har gått till den skolan typ hela sitt liv och båda storebröderna går där, han känner deras kompisar och hans egna kompisar kommer gå i den skolan. 

Jag tror jag vet vad problemet med Leons nya förskola är och jag ska försöka se om det går att komma fram till något. Det är ingen som är dum eller beter sig illa mot Leon, tvärtom. 
Grattis på födelsedagen, lilla hjärtat!

Skrivet 2014-01-07 klockan 08:18:37


4 jan -11, 39+0 med lilla Jolie i magen. 

Idag fyller vårat galna vilddjur TRE år! 
Kommer ni ihåg hennes förlossning? ;) Elin, barnens faster var med och hon hann knappt reagera och fattar nog forfarande inte vad som hände. Tobbe var 'van' vid det laget men tyckte det gick oerhört smidigt och lätt. 

Hela eftermiddagen kändes det som det var på gång men det blev aldrig regelbundna värkar så jag sov mest. Vilade. Så det kunde sätta igång. Vid 20 tiden på kvällen ringde jag in, har inte regelbundna värkar eller ont. Det går bra. De ber mig vänta att komma in. Det roliga var att jag hade varit inne på regelbundna kontroller av foster och fostervatten de senaste veckorna (litet barn) och hade även varit inne mitt på dagen för just en sån kontroll och de vill knappt släppa hem mig för förlossningen var på G. Lovar att komma in så fort jag känner att jag behöver ;) Tänkte lägga mig att vila och ångrar mig snabbt och säger "Nu går vi!" Elin och Tobbe reagerar inte utan flyger ner i skor och jacka! 

På väg till förlossningen känner jag hur det rinner, hela dagen hade jag skvätt vatten i små trosskydd! (Haha!) så Elin börjar se sig om efter en snöhög att föda ett barn i (haha) Hade väldigt roligt för både Elin och Tobbe var nervösa medan jag var lugn, tog min tid och bara var. 

21.20 kliver vi in på förlossningen. Väger mig, pratar med barnmorskan och lägger mig på sängen. "Nu kommer bebisen!!" Nej, då säger hon ;) Jo, men den kommer ju, jag känner ju hur den är på väg ut!! Och de sliter av mig byxor för bebisen är ju på väg ut! 

21.30 den 7 jan -11 föddes lilla Jolie, 2490 gr och 45 cm. Vi var helt ovetandes om vilket monster som kommit till oss. En mini-Jenny som gör lika mycket hyss och sattyg som jag  gjorde som liten. Vi har varit så bortskämda med såna snälla och lugna barn så kommer detta vilddjur <3 


Grattis på födelsedagen, världens bästa Jolie! 
Idag firade vi den blivande treåringen!

Skrivet 2014-01-05 klockan 20:03:04
På tisdag fyller våran lilla Jolie tre år! Det är ju helt galet, stämmer det verkligen? Tre år..Jo, men det har ju redan gått tre år. Den vintern var det snö, massor med fin och vit snö som täckte hela staden och landet. Så mysig och fin vinter. 
 
Idag firade vi Jolie och vi fikade tills vi rullade! Jolie fick massa fint, pippidockor, en kundvagn med massor med matvaror, en liten väska, en sulky (så hon kan ge fan i Varyas haha) och en skötväska med tillbehör. 
 
Jolie är  annorlunda, för hon kan sitta ner och leka med småfigurer på ett annat sätt som de andra aldrig var intresserade av. Det är så roligt att se för det kunde man aldrig tro om det galna vilddjuret. Och bebisar, hon älskar bebisar! I mataffären kan hon strunta i att följa med mig och handla för att istället stå och titta på bebisen som sitter i kundvagnen i kassan. Vagnar är också himmelriket! 
 
Förra julen fick Jolie en riktig Brio dockvagn av farmor. Den har hållt för alla hennes vilda lekar! Hon har kört som en galning, krockat, själv suttit i den, vält och fan vet allt men det syns inte ett spår av vad den stackars vagnen varit med om. Nu i julas fick Varya en sulky (liten, lätt och hon kan se var hon kör) och Jolie blev eld och lågor! "MIN BANG!!" Haha så hon fick en egen idag. Galna vagnbarn. 
 
Det har har varit lugnt och mysigt idag, tack alla som kom för att fira henne! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2014.

Skrivet 2014-01-01 klockan 23:37:23
Gott nytt år, alla trogna läsare, vänner, släktingar och alla fina människor omkring mig! 

Nyårsafton firade vi hemma hos oss med farmor, farfar, Erik och min kusin Roger. Vi käkade trerätters och avslutade med en massa godis och fy, jag rullade resten av timmarna innan tolvslaget. Jolie och Varya la jag runt 22-23 tiden och de tre stora höll sig vakna. Liam höll sig nära, nära mig under hela tolvslaget och alla utom farmor som stod på balkongen och tittade ut, satt i soffan och tittade på TVn tillsammans. Annars brukar vi fira nyår, bara familjen eftersom många ska ut och titta på raketerna. Men det var mysigt. Liam undrade när de skulle få sina presenter haha ;) Julafton har ju redan varit. 

Idag är det första dagen på 2014, ett helt nytt, fräscht år. Har ni några nyårslöften? Jag och Tobbe har gjort en liten lista där det bla står att vi ska försöka köpa så mycket ekologisk mat och hygienartiklar vi kan, byta ut plast, släcka lampor och elektronik osv. Schampo använder vi inte men vi måste försöka hitta bättre alternativ till tvål och tandkräm. Sköljmedel ska vi sluta med, vi sopsorterar allt vi kan, lagar hål i byxor, använder tygblöjor osv. Nu sover ju Varya fortfarande i blöja och går enbart på pottan. Sist hon hade på sig en plastblöja var i oktober -12, då var hon 6 månader. Nästa blir väl att plastbanta och jag har ju Madde som är expert på sånt. Och disktrasan ska jag byta ut och sticka en själv. All fleece vill jag byta ut mot ull men jag måste lära mig att sticka annat än blöjor då ;) 

2013 var det året då jag helt tappade fotfästet, kring mycket. Mest mig själv. Jag mådde så dåligt, så dåligt. Hela våren och sommaren var jag så psykiskt förstörd, arg, irriterad och ville bara dö. Efter flytten kunde jag äntligen se de bra sakerna, jag fick ett jättebra erbjudande om en heltidstjänst jag inte kunde tacka nej till, vi flyttade hem och mitt mående började ordna upp sig. Varje dag kramar och pussar jag de små barnen, säger att jag älskar dem och jag är så glad att Tobbe orkar med mig. 

2013 var både ett av mina sämsta och bästa år. 

2014, då kommer Jolie snart här i dagarna fylla 3 år! Varya fyller 2 år, Leon ska fylla 6 år, Marlon fyller 8 år och Liam fyller snart 11!! Jag och Tobbe fyller 29 och 34 i år. 

Kanske kan jag bli bättre på att blogga igen, det har jag skrivit många gånger ;) 

RSS 2.0