Startsida | Varför Korv? | Bloglovin' | Twitter | Facebook | Bloggdesign

EC och tygblöjsträff.

Skrivet 2013-03-29 klockan 21:57:22

Igår hade jag EC och tygblöjsträff hemma hos oss. Vi fick finbesök av en annan mamma från Sthlm som både jag och en vän köpt blöjor av. Vi hänger i samma forum. Så det var väldigt kul! Fia kom till min undsättning och gjorde cheesecake dagen innan som jag skulle bjuda på, för när man får finbesök och främmande ska man bjuda på hemgjort fika :) Det är en sak Gackning lärt mig.

Vi var 7 mammor och 19 barn var det någon som räknade. Hela vardagsrummet förvandlades till en tygblöjsvärld! Jag fick känna och klämma på fina blöjor och inlägg, även lära mig en ny vikning jag kommer använda på Varya, kuvertvikning och även titta på blöjor jag bara sett på bild. Hon som kom ända från Sthlm hade beställt ulltvätt och -kur åt mig, det var ett projekt att hämta ut paketet men med hjälp av min pappa löste det sig. Men så hjälpte hon mig, visade och allt med tvätt och kur så nu har jag äntligen fått mina ullblöjor kurade! Väldigt tacksam är jag.

Mina barn höll sig undan, de var inte intresserade och sysselsatte sig med vad de ville och faktiskt så var det väl bara en gråtfest vad jag upplevde. Väldigt tyst ändå, trots mängden barn och både Jolie och Varya var som plåster på mig så jag blev lite svettig men det var verkligen kul. Enligt Axelina var jag en bra värd och jag hoppas alla kände sig bekväma. För i vårat hem ska gäster bara kunna vara sig själva :)

Det ligger en pappersblöja i papperskorgen i badrummet från igår, den första som legat där sen i höstas ;)

Imorgon är det påskafton så då kommer gamla vanliga släkt hit. Ska bli mysigt!
Oj!

Skrivet 2013-03-28 klockan 22:08:33

2 veckor sen senaste inlägget! Shit, var det inte häromdagen? Usch, ja tiden bara flyger iväg. Jag som skulle bli flitigare på att blogga. Jag vet inte vad vi gjort.. Vi håller mest på att omstrukturera här hemma. Med barnen och rutiner. Jag har haft en jobbig period och blivit slapp, struntat i allt, tagit snabba genvägar som resulterat i inget bra. Men nu börjar saker ordna upp sig. Och jag :)

Så från och med nu ska jag försöka posta ett inlägg varje dag. Jag saknar att blogga och bara skriva. Så kanske jag kommer tillbaka :)Händelserik vecka.

Skrivet 2013-03-15 klockan 13:02:00
Redan fredag idag. Dagarna bara flyger iväg! Den här veckan har jag ..avslutat mina studier. Ja, jag vet blabla, ni blir besvikna osv. Men vet ni vad? Det skiter jag i. Jag läste ju för min skull, inte för andras förväntningar och skit. Distans var alldeles för svårt för mig. Med 0 tid att kunna läsa ifred funkade det inte och allt eget ansvar. Och jag med noll planering och framförhållning. Nej, jag har pratat med min lärare om att söka om igen i höst men då kvällskurser.
 
Min telefon gick sönder, jävla bajs iPhone. Så jag missade en viktig telefonintervju jag skulle ha med en läkare ang Marlon. Telefonen gick sönder på em och morgonen därefter hade jag tiden. Och jag, gick hela morgonen och visste "Snart ringer det!" SEN kom jag på att telefonjävlen är ju trasig. Men jag har kontaktat BUP så vi får se om de ringer upp mig. Jag vet inte om jag berättat att han fått morgonfritids så Tobbe kör han till skolan innan han börjar jobba och sen går han på fritids tills Liam slutat. Han har ju enorma insomningssvårigheter och kommer därför inte upp på morgonen alls men sen han fick morgonfritids somnar han mellan 21-21.30. Stor skillnad mot innan då han inte somnade förrän 00-tiden.
 
Nu har han varit hemma i flera dagar med fruktansvärd migrän. Jag vet inte, men jag tror det är en effekt av dygnsrytmen. Nu kommer som vanligt en massa människor med olika teorier, men jag känner ju honom. Han är helt slut i huvudet och fungerar inte alls längre. Han bara ligger.
 
 
 
Jag har träffat en psykolog nu för mina egna problem och han var jättebra. Dock sa han att han själv skulle ha brytit ihop för längesen om han var jag, men äh. Så kommer ytterligare folk med teorier om mina svårigheter men jag tänker att jag skiter egentligen i vad det är. Diagnoser/svårigheter/spår efter traumatisk uppväxt/personliga drag osv, det är inte det viktiga - utan det viktiga är Hur ska jag göra? Hur får jag framförhållning? Hur ska jag sortera? Hur ska jag sluta gå runt, runt? Hur ska jag kunna slappna av? Hur ska jag göra för att somna? Psykologen kommer att skicka mig på en stresskurs, tack gode gud.
Psykologen ska skicka en remiss till psykiatrin och sa att det kommer bli oerhört svårt att utreda mig med tanke på allt omkring som jag nämnde några rader upp. Han var väldigt ärlig också och sa själv att psykiatrin här i Örebro är skit och att de är knäppa. Det har jag ju också hört av andra, så då stämmer det ju.
 
Men nu känns det bra. jag påminner folk om att jag ändå kommer glömma saker, komma försent för jag är så trött på den eviga ångesten att alltid få höra "Varför är du försenad? varför glömmer du? Varför? Varför? Det är bara att..!" Åh, vad trött jag blir. Och får ännu mer ångest. Låt mig vara om ni ändå viftar undan det jag mår skitdåligt över. Ingen vet hur jobbigt det är 'att bara' ta mig ut utan att gå runt som en efterbliven tönt. Jag är inte så störd som jag låter, faktiskt ;)
 
Vad mer av denna händelserika vecka? Jag har börjat tejpa fast kläderna på Jolie. Nu är jag trött på det eviga rivandet i klädlådor, knappt använda kläder överallt och hennes stök av kläder. Jävla unge! Haha, alltså hon är så jävla go och fin men jag blir galen på henne :) Knasiga skitunge. Så har jag..Gissa vad? Ringt förskolan och bett att få komma dit och hälsa på med Jolie. Så redan nästa vecka ska vi dit. Hon är ju så liten fortfarande..Men vi har faktiskt pratat om att ansöka om plats till hösten. Ett helt halvår tidigare än planerat. Vi får se.
 
Ja,och Varya bajsar äntligen korvar! Efter 2 veckor med vatten/slembajs! Tänder? Wohoo :)

Tygblöjsnörd.

Skrivet 2013-03-12 klockan 01:11:00
När jag och Axa var gravida samtidigt så berättade hon att hon ska använda tygblöjor på sin bebis. Jag blev såklart jättenyfiken, vadå tygblöjor?! Vad är detta? Så hon fick dra med sig några till familjecentralen som hon visade och jag ville såklart också testa..Sen gick tiden, hon fick sin bebis och sen fick jag min. Vi träffades knappt och jag tänkte fortfarande på tygblöjor så när Varya var 3 månader hade vi en liten mini tygblöjsträff med Karolin. Kvällarna innan hade jag googlat, läst, letat & försökt lära mig så jag drömde till och med om tygblöjor! Det är en djungel! Olika storlekar, material, uppsugningförmåga och allt.
 
På blöjträffen hade jag bestämt mig innan att jag ska använda vikblöjor! Mest för att de var enklast att skölja ur och att de torkade supersnabbt. Jag hade ju ingen tvättmaskin heller. Att vika och joxa var aldrig något jag skrämdes av, tvärtom. Iaf,på blöjträffen pratade vi, jag fick känna, prova vika & låna lite. Jag fick låna en vikblöja, två ytterblöjor och en pocketblöja med ett inlägg men den var av urkass kvalite så den kastade jag nästan direkt, den var ändå gammal och sånt.
 
Det här var i juli. Jolie använde också blöjor, hon var då 18 månader och Varya som sagt 3 månader.
 
 
Blöjorna köpte jag på Ikea och Jysk, fast de kallas 'tvättlappar'. Det är rutvävd bomull, i samma storlekar och material som'riktiga' vikblöjor. Det finns massor med olika vikningar men jag lärde mig limpvikningen och tyckte den funkade så den använde jag mig utav. På nätterna brukade jag stoppa in olika inlägg i limpan. Tex microfiberinlägg och/eller små frottehanddukar. Utanpå denna används en ytterblöja, jag brukar kalla det 'skal'. Ytterblöjan ser till så det inte läcker ut i kläderna men det använde jag bara när vi var ute. Hemma hade bebisarna enbart vikblöjan och en snappi, en slags modern 'säkerhetsnål' ;) som håller ihop själva tygbitarna framtill och jag lärde mig snabbt att bebisarna inte kissade när de sov! Så på dagarna när de sov så fick de sova helt utan blöja eller något.
 
 
När barnen sovit så började jag sätta dem på pottan för jag visste ju att de alltid kissade efter sömn. Spara en kissblöja liksom, alltid något. Ett tag, tror jag hade hållt på i 2 veckor med tygblöjor och Varya bara bajsade och bajsade, pruttade och det var fis/bajsblöjor hela tiden! Vikblöjorna låg alla i tvätten och jag fick använda engångsblöjor och jag sa till Emelie "Nu fan, jag ger upp den här jävla skiten, jag orkar inte! Tvätta bajs och bajsblöjor och inte ha tvättmaskin!" men Emelie sa åt mig att skärpa mig "Fortsätt!" manade hon.
 
 
Ytterblöjan, 'regnbyxan' ;) Skalet. Är gjort av något som förkortas till PUL.
 
 
 
Ytterblöjor av ull. Jag köpte ett par, tror jag har 6 st, men jag använder dem inte av den enkla anledningen att jag är för lat att orka kura dem. Man ska blöta/kura dem i lanolin så när kisset kommer i kontakt med byxan och lanolinet så bildas det tvål; de rengör sig själva så man behöver bara tvätta och kura dem ca 1 gång i månaden. beroende på hur mycket kiss byxan kommer i kontakt med då såklart.
 
 
Ullbyxerumpa! Vikblöja och ullbyxa.
 
 
Här är pocketblöjor. Pocket betyder ju ficka och det är vad blöjorna har. I ryggen finns en ficka där man stoppar in valfritt inlägg som ska suga upp kisset. Bredvid den gula blöjan finns ett microfiberinlägg men såna använder jag inte, utan jag använder enbart 'vikblöjorna' från jysk som uppsugningsinlägg. De här blöjorna köpte jag för att det skulle vara enkelt för Tobbe att byta så han slapp vika in med kanter runt benet med vikblöjorna och hållas med skal och grejer. Enkelt att bara knäppa på. Jag använde grummes såpa till alla blöjor men det täppte igen mina pockets med fleeceinsida (så fleecen inte släppte igenom vätska) så de började läcka. jag fick tips om att 'yes:a' dem, gnugga och tvätta med yes så det gjorde jag så nu läcker de inte längre. Alla dessa pockets är frontknäppta men jag gillar nog sidoknäppa bättre på Varya. De här blöjorna är nästan exakt som engångs och man kastar hela blöjan + inlägget i tvätt.
 
 
Det här är en formsydd frotteblöja. Fungerar som en vikblöja, man behöver ett 'skal'. Jag använder de här som nattblöja. Tjocka och mjuka är de. Varya kissar väldigt lite under natten, eller inget alls så det är skönt med denna. Det räcker. Jolie brukade sova i vikblöja med frotteinlägg eller pocketblöja. Det räckte för henne. Hon var torr på nätterna ett tag men sen började hon kissa igen under den perioden vi var sjuka. Nu minns jag inte senast hon hade en tygblöja på sig..En månad kanske?
 
 
Det här är också formsydda frotteblöjor. Men de har varken knappar eller kardborre att fästas ihop med så jag använder snappin. (Den moderna säkerhetsnålen) och sen på med ytterblöjan. Dessa köpte jag för att Varya nästan är omöjlig att få på blöja. Jo, hon kan få åka vagn och gå ut utan blöja men vi har ingen extra overall åt henne om vi skulle behöva slänga hennes i tvätten. De är enklare för Tobbe också än vikblöjorna. Fördelen med detta 2-delssystem (ytter + innerblöja) är att vi bara behöver byta innerblöjan och fortsätter använda ytterblöjan flera gånger till. Som jag sa, med pocket slänger man hela blöjan och inlägget i tvätten. Fördelen med pockets är ju att de är smidigare och snabbare att få av om man som vi, ECar barnen.
 
 
Ibland kan Varya använda samma blöja i några dagar, bara för allt kiss och bajs hamnar i pottan. Jag trodde aldrig jag skulle 'orka' ECa Varya och Jolie. Men det tar så mycket energi och tid att sanera/duscha bebisbajsrumpa än att bara sätta på pottan och låta hen bajsa där. Varya fattar ju och hon rutinpottas bara.
 
Olika blöjor passar olika barn och föräldrar. Det finns massa mer tygblöjor men jag ECar mina barn och vill inte använda tex aio (all-in-one dvs alla inlägg och skal finns redan,tänk typ pockets fast utan fickan, typ den mest enkla tygblöjan som finns) det är en stor blöja (mycket inlägg) och jag byter efter varje kiss som kommer i blöjan så det har känts onödigt att ens prova.
 
Vi har inte köpt engångsblöjor från affärerna på ett halvår. Varya är aldrig röd i rumpan som hon var förut innan hon började med tygblöjor (det var också en anledning att jag ville prova, det finns ju inga kemikalier i tygisarna). Nu är det 5 månader sen Jolie blev blöjfri på dagen, det var struligt ett tag i vintras som jag sa med sjuka och allt men nu är hon helt blöjfri. Leon fick börja sova med tygblöja och fick stränga order om att han bara fick kissa i blöjan när han sov eller inte visste, vips så slutade han kissa på natten.
 
Jag är så glad att slippa bära in och ut alla dessa stinkande engångsblöjor, tror vi fyllde en icapåse varje dag med använda blöjor att kasta.
 
 
Blöjhinken. Barnens gamla leksakstunna. Jag hittade gamla kallinger de kastat i denna som inte var så gosiga så istället för att kasta den använder jag den till blöjorna. Helt perfekt! Och det luktar inget eftersom det är öppet och torkar hela tiden.
 
Några tips jag kan ge är att prova köpa lite olika sorter. Det finns mycket begagnat till billiga priser på tex blocket, sjalbarn.se och köp/sälj tygblöjor på facebook - och ge inte upp! Först tyckte jag att "Vafan, jag får ju byta hela tiden!! Kiss hela tiden och konstant blöt blöja!" Men i tygisar finns det inga olje/plastkulor som suger upp och absorberar utan tygblöjan blir blöt. Jag var ju van att ungen kunde ha samma blöja i typ 4 timmar, sen kände man om 'påsen' var full. Eller så fick man massakera och slakta pappersblöjan för att ens hitta kisset. Det 'försvinner'. Plus att mina barn var vana att småskvätta/inte känna att de kissade. Nu känner Varya att hon kissar för det blir blött men hon behöver inte krypa omkring med en kisspåse mellan benen längre. Hon tömmer urinblåsan och tarmen ordentligt.
 
Och jag har läst att många upplever Babyland blöjorna,som säljs 'billigt' på tradera, som skitblöjor. Att de går sönder, läcker osv så ska det ju inte vara. Billiga kinablöjor.
 
Jag tycker detta är otroligt roligt! Är det något jag missat eller något som undras över är det bara att fråga! Jag älskar att prata tygblöjor. /tygblöjsnörd

Måndag.

Skrivet 2013-03-11 klockan 09:54:18

Varya har skitit vatten och löst sen förra fredagen. Ingen feber, ingen förkylning, inget. Bara stinkande bajs 1-5 ggr varje dag. Imorse hade hon för första gången under vattenbajsandet bajsat i blöjan. Blä. Det kan ju vara tänder, som alla säger men jag ser inga nya. 8 stycken har hon. Hela munnen full!

Varya har fattat att det kommer något när hon är klar på pottan, så hon reser sig när hon är klar och vänder sig om för att titta. Ibland när hon sitter så försöker hon få ner handen i pottan för att känna och ta på det som kommit. Skitunge ;)

När Leon och Jolie var lika gamla som Varya är nu (10 månader) så gick de! Men Varya är inte intresserad, hon blir skitarg och sätter sig ner om jag tar hennes händer eller backar när hon håller i mina ben. Hon har precis börjat gå längs möbler och står utan att hålla i sig medvetet. Hon har ju kunnat stått ett tag men utan att veta det eller valt det själv.

Leon har smått börjat gå på dagis igen. Han brukar skälla på mig när jag frågar om han saknar sina kompisar och dagiset så säger han "Jag vill aldrig mer dit! Varför lyssnar du inte på vad jag säger?" men alltid när jag hämtar han så frågar han varför jag kommer nu, jag kan gå hem tycker han. Han har börjat intressera sig för bokstäver, läsa och stava så det är jätteroligt! Ibland förstår han inte alls hur vissa bokstäver blir ljud eller varför Marlon har ett R i sitt namn när det uttalas Maalon ;)

Vi försöker använda så mycket stödtecken som möjligt med Jolie men hon använder dem inte själv när hon kommunicerar. Hon kan mycket; mjölk, sitta, äta, tutte, kissa, bajsa, potta/toa, sova, arg, mamma, pappa, kaffe, katt, fågel..smörgås. Sen är det fler som olika frukter osv :) De andra barnen blir ju också intresserade men mest av ord som röv, snopp och sånt.

Ahh..Och Jolie. Världens jävla klåfinger. Jag blir galen på henne. Rotar i vitrinskåpet (som jag tejpat ihop nu), drar ur saker ur lådorna, klär av och på sig hela dagarna (ska tejpa fast hennes byxor vid fotlederna och tröjorna vid handlederna), hon drar fram stolarna och rotar på bänkarna (har börjat stänga köket med uppvänt handtag)..Nu har hon iaf slutat rymma ut i trappen. Tack och lov. Hon låste upp dörren så jag fick låsa med extralåset. Hon stökar till, river runt och jag vet inte vad eller vems barn hon är. Hon är så liten och snabb, jag hinner inte med och ska jag försöka lägga Varya så smiter hon och är olydig. Har försökt ge bort henne, alla älskar henne men det är aldrig någon som hämtar henne ;) Varför jag? Jag fick nog henne för mina synder. Nu förstår jag det ordspråket.

Hon är satans barn. Det blir bättre, hon blir ju större och förhoppningsvis lättare att hantera. Hon kommunicerar inte, hon kollar aldrig, hon bara smiter iväg och gör vad hon vill.

Nu vill vi bort, långt bort från stan! Att bo vid ett tågspår som alltid väcker Varya, alla ambulanser och polisbilar (vi bor mellan sjukhuset och polishuset) gör mig ännu mer galen. Det kanske jag skrev i något inlägg innan? Tjat, men det är det enda jag kan tänka på nu. Slippa trappen, grannar, oljudet utifrån och den där jäkla trappen alltså..Låst dygnet runt och det finns varken porttelefon eller kod. Ja, livet skulle bli lättare om vi flyttade. Kan vi hoppas :) En gammal sommarstuga eller vad som helst, parkera bilen utanför huset utan att kånka barn över hela parkeringarna och gatorna, ett träd där jag kan hänga upp Varya i en korg för att sova..Lugnt, skönt och tyst.
5 år!

Skrivet 2013-03-08 klockan 23:30:49

Idag fyller våran fina, underbara Leon FEM år!! Shit, vad sjukt för i mina ögon är han fortfarande 2-2,5 år. Han är för stor! Haha :) vilken unge, vad han kan reta gallfeber på en samtidigt som han är så jäkla störtskön! Han säger och tycker så mycket knasigt men det hoppas jag är ett tecken på att han tänker öhm lite annorlunda, på ett bra sätt!

Imorse var han skitförbannad och ville inte följa med till familjecentralen, han var tjurig, grinig och allt var Nej. Tobbe som jobbat in timmar på jobbet kom hem runt 10 och fick hjälpa mig bära ut han till bilen ;) Han och Elin skulle ju fixa med överraskningen medan vi var iväg. Men vi kom iväg och han hade roligt, som han alltid har och när vi kom hem igen..Stod faster bredvid hans nya, fina bil utanför huset! Han frågade vems den var och tro mig, han var så lycklig. Äntligen! Han har tjatat om den där jäkla bilen sen..Alltid?! Haha :)

Vi har firat han och morfar kom också hit, vi åt marängsvish på begäran av födelsedagsbarnet självt. Lyckliga Leon. Hela fem år gammal..
Vårkänslor!

Skrivet 2013-03-03 klockan 21:34:44

Vilken kick, känns som jag vaknat upp ur en dvala. Sol! Vårkänslor! Värme! Livslust..

Igår åkte vi i omgångar till farmor och farfar. Våran stora, fina bil gick sönder i vintras så vi fick köpa en "så-länge-bil" så vi kunde handla och Tobbe komma till och från jobbet. En liten skrutt med två dörrar. Så vi kan aldrig åka hela familjen, vi får åka i omgångar/få hjälp. Iaf så åkte Leon med faster, farbror och kusin sen kom farfar och hämtade Liam och Marlon. Jag och Tobbe åkte i skrutten med Jolie och Varya.
Där ute grillade vi korv tillsammans, solen lyste men det blåste ;) Mysigt var det. Kort, men skönt att komma iväg.

Idag har det också varit fint och skönt ute. Vi gick och gick men visste inte var vi skulle så Marlon föreslog Sofiaparken, så vi gick dit. Varya fick prova att gunga för första gången och Marlon och Leon var busiga och spionerade på oss bakom buskarna. Liam försökte hjälpa Jolie som härjade ;) En skrik, gnäll och tjatapa är hon. Mycket för hon blivit så mammig och vill ha mig lika mycket som Varya. Hon har förvandlats från att vara galen till djävulens barn. Stökar till, ska bäras, puttar undan Varya och är den olydigaste som finns. Vi vet ju varför och också att det går över.

Det är så skönt när Tobbe är hemma, då kan jag kasta över Varya och mysa med Jolie utan en tuttbebis som sitter fast på mig.

Ang vädret så är det ju bara mars än så länge så det kommer ju snöa och ha sig i april också ;) Men ändå, ljuva väder. Jag njuter. Det enda jag vill ha nu är ett hus. Jag vill flytta! Ha egen uteplats, slippa parkeringen och gå där ifrån med barn, över gator osv. Vi har lagt ut våran lägenhet på bytesannons men vi får se. En som hört av sig bor här på andra gatan, iofs en femma (vi bor i en fyra) men jag vill inte bo i stan och en annan som hört av sig hade en trea. (??!) Lite fel, va ;)

Ja, vad ska jag mer skriva om? Känns som jag bara upprepar mig haha :) Tänkte göra ett nytt inlägg om tygblöjor på begäran av Sophie, nu när det gått ett tag. Men det kan jag göra vid datorn, lite enklare. Bara det att Leon och Marlon tjuvat min dator så jag ser den knappt.
Potta.

Skrivet 2013-03-02 klockan 23:10:45

Jag har varit lite lat med att potta Varya och ha henne blöjfri och satt på blöjan. Vilket har resulterat i att hon knappt kissar i den alls, utan väntar tills hon får en potta. Tar det för lång tid kissar hon såklart i blöjan. När hon var blöjfri kissade hon på golvet ;) Så nu använder hon blöja hela dagarna men kissar i 1-2 st bara.
På nätterna kissar hon 1-2 ggr (om hon vaknar för att amma) men oftast inte alls förrän morgonen. Hon sitter sista gångerna på pottan runt 20.00 och innan jag lägger mig, mellan 01-02.

Hade det inte varit vinter och overaller hade jag haft henne blöjfri ute. I vagn och sånt. För hon kissar aldrig i blöjan när vi är ute och går. Hon vet precis vad hon ska göra på pottan, hon är så van så jag behöver inte säga "kss" ens. Sen har hon kommit på att hon kan trycka med fötterna mot golvet och skjuta sig fram på pottan om hon vill åt nånting, leksakerna tex. Så där åker hon omkring när hon vill sitta fast hon är klar ;)

Nästa månad blir hon 1 år. Och på fredag fyller Leon 5 år. Galna, underbara och störtsköna unge. Ikväll satt han på toa och bajsade, vi hörde hur han skällde och svor som en borstbindare, skitförbannad var han. På bajskorven, tydligen. Haha :)
RSS 2.0